po etna strana pretraga kontaktirajte nas broj posjeta: 83589
           U D K S           
 
Navigacija
Info
broj članova: 201

Ova stranica je donirana od strane:
Mediana Creative DesignŽelite pomoći
Kao Sponzor

Kao Donator

Kao Volonter
 

Vijesti


Okrugli sto hotel Holiday 19.04.2017.
2017-04-20
U okviru kampanje #PonosniNaSebe Koordionacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, a uz podršku MyRighta, 19. aprila 2017. godine, u hotelu Holiday u Sarajevu, organizovao je okrugli sto na temu: „Uloga lokalne zajednice u implementaciji Strategije za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom u F BiH“.

Na Okruglom stolu je analiziran status i položaj osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo i kako ga unaprijediti zajedničkom implementacijom Lokalnog akcionog plana. Ovom prilikom je prezentirana: Federalna Strategija za unapređenje prava i položaja OSI u F BiH 2016-2021, analiziran je stepen implementacije Lokalnog akcionog plana 2015-2017, razgovarano je o mogućim prioritetima novog akcionog plana 2018-2021 u Kantonu Sarajevo. Također je prisutnima prezentirana UN Agenda za održivi razvoj 2030, te njeno povezivanje sa članovima Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Ovo je bila dobra prilika da se sa prestavnicima institucija vlasti Kantona Sarajevo, općinama udruženih u Kanton Sarajevo, kao i sa predstavnicima javnih ustanova, razgovara o svim aktuelnim pitanjima od interesa za osobe s invaliditetom.

U radu ovog okruglog stola učestvovala je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović, sa saradnicima, predstavnici drugih kantonalnih ministarstava, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević, predstavnici Grada Sarajeva, općina, javnih ustanova, koordinatorica programa MyRight u BiH Binasa Goralija i predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo, među kojima i predstavnici Udruženja distrofičara KS, čiji je Izvršni direktor Almir Šahmanija ovom prilikom prezentirao novi Akcioni plan 2018-2021.

Dogovoreno je da se intenzivira implementacija Akcionog plana 2015-2017. Utvrđeni su okvirni prioriteti za novi Akcioni plan 2018-2021. Iskazano je jasno opredjeljenje da se i dalje unapređuju partnerski odnosi između Koordinacionog odbora i institucija vlasti, te da se predstavnici KOO KS uključuju u radne grupe i komisije koje pripremaju zakone i druge propise koje su od interesa za osobe sa invaliditetom.Ministarstvo za rad,
socijalnu politiku,
raseljena lica i izbjeglice
Kantona Sarajevo


Federalno Ministarstvo
rada i socijalne politike


Općina Centar Sarajevo


Općina Novi Grad
Sarajevo


Ministarstvo za
ljudska prava i izbjeglice
Bosne i Hercegovine

ZAŠTO JA?
ZAŠTO JA?

Moj Deni
Moj Deni

Brosura za zdravstvene radnike<br>o ophodjenju prema<br>osobama s invaliditetom
Brosura za zdravstvene
radnike o ophodjenju prema
osobama s invaliditetom


Integracija djece sa invaliditetom<br>u otvorenu sredinu
Integracija djece sa invaliditetom
u otvorenu sredinu


Katalog radnih mjesta za osobe sa invaliditetom
Katalog radnih mjesta
za osobe sa invaliditetom


Invalidnost i misicna distrofija
Invalidnost i misicna distrofija

Uputstvo za rodiitelje
Uputstvo za roditelje

Misicnene distrofije
Mišićne distrofije

 
 
   


©UDKS 2008