po etna strana pretraga kontaktirajte nas broj posjeta: 88908
U D K S
 
Navigacija
Info
broj članova: 201

Ova stranica je donirana od strane:
Mediana Creative DesignŽelite pomoći
Kao Sponzor

Kao Donator

Kao Volonter
 

Liječenje

 • Dijagnostička obrada

  Temelji na osnovu kojih se postavlja dijagnoza su karakteristična klinička slika i nalazi, dob nastupanja bolesti te obiteljska anamneza (podaci o bolestima u obitelji). Ovi nalazi potkrepljuju se i nalazom elektromiografije, mišićne biopsije (uzimanje uzorka mišićnog tkiva), te imunološkim analizama.

 • Liječenje

  Iako trenutna svjetska istraživanja o načinu tretiranja oboljelih od distrofije mnogo obećavaju (prijenos zdravih gena u pogođene mišiće), još uvijek je ovaj oblik liješenja u svojoj eksperimentalnoj fazi. Terapija mišićnih distrofija je simptomatska i preventivna tj. ublažavaju se postojeći simptomi i sprječavaju koplikacije.

  Iako ne postoji specifično liječenje, svakodnevno uzimanje prednizona (kortikosteroid) omogućuje se značajno poboljšanje kroz duže razdoblje. Međutim, prednizon ima i svoje nuspojave, stoga se daje samo bolesnicima sa naglašenim funkcionalnim smetnjama.

  Umjerenu tjelovježbu treba provoditi što je duže moguće, a pasivna vježba može produžiti vijek pokretljivosti, čak i kod teških bolesnika. Treba se voditi računa o tjelesnoj težini oboljele osobe.

  Glavni oblik liječenja u ranoj fazi bolesti jeste redovna tjelovježba s pasivnim istezanjem pogođenih mišića i zglobova u cilju sprečavanja bolnih skraćenja zglobova I produžavanja perioda tijekom kojeg je oboljela osoba pokretljiva.

  Ukoliko nastupi ukočenje zglobova, ortopedska hirurgija može pomoći i dovesti do poboljšanja funkcionalnosti.

 • Vitaminska i mineralna nadopuna prehrani za oboljele od mišićne distrofije

  Istražujući preko Interneta šta je to što  može  održati i poboljšati zdravstveno stanje oboljelih od mišićne distrofije, zapazili smo kako se na više web stranica koje se bave datom tematikom pojavljuju isti prijedlozi:


  ACETYL-L-CARNITINE 
  Povećane potrebe i glavna uloga acetiliranog oblika L-karnitina odnose se na prijenos živčanih impulsa i rad srca. Može pomoći kod Alzheimerove bolesti (odgađa progresiju i poboljšava stanje), depresije, mišićne distrofije, dijabetesa, oboljenja jetre. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljšava iskorištavanje kisika i stvaranja energije u mitohondrijima. Smatra se da "čuva" hipofizu od oštećenja stresom, pa se koristi i u "anti-age" terapiji. Acetil-L-karnitin djelotvoran je kod imunoloških poremećaja i povećava broj spermatozoida.
  Proizvođač: Twinlab
  ACETYL-L-CARNITINE

  MEGA L-CARNITINE 
  Povećane potrebe i glavna uloga ovog acetiliranog oblika odnose se na prijenos živčanih impulsa i rad srca. Može pomoći kod Alzheimerove bolesti (odgađa progresiju i poboljšava stanje), depresije, mišićne distrofije, dijabetesa, oboljenja jetre. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljšava iskorištavanje kisika i stvaranja energije u mitohondrijima.
  Proizvođač: Twinlab
  MEGA L-CARNITINE
    

  MEGA TAURINE CAPS 
  Visoke koncentracije taurina otkrivene su u srčanom mišiću, leukocitima, i centralnom nervnom sustavu. Popravlja funkciju staničnih organa, zadržava magnezij i kalij u stanicama, a višak natrija izbacuje, te tako djeluje poput diuretika. Zato se primjenjuje u PMS-u. Taurin štiti mozak, osobito u slučaju dehidratacije. Koristi se u liječenju tjeskobe, epilepsije, hiperaktivnosti, slabog rada mozga. Sudjeluje s cinkom u održavanju funkcije oka, nedostatak taurina i cinka može oslabiti vid. Uzimanje taurina može koristiti djeci sa Down sindromom i mišićnom distrofijom. Dijabetes povećava potrebu za taurinom.
  Proizvođač: Twinlab
  MEGA TAURINE CAPS
    

  OCTACOSANOL 
  Poboljšava iskorištavanje kisika i smanjuje pojavu umora. Preporučuje se osobama koje se žale na manjak energije, oboljelima od multiple skleroze, kod neurodegenerativnih bolesti, mišićne distrofije, Parkinsona, i uopće kao dobra hrana za živce.
  Proizvođač: Twinlab
  OCTACOSANOL
    

  NEXRUTINE COX-2 INHIBITOR 
  Prvo prirodno biljno sredstvo dobiveno iz biljke Phellodendron koje djeluje protuupalno i ublažava bol, a ne šteti želucu, već ga štiti od ulceracija i iritacija. Djeluje tako da inhibira COX -2, ciklooksigenazu 2 enzim koji sudjeluje u nastanku upala. Koristan je kod oporavka mišića i zglobova nakon fižičkih aktivnosti te kod artroza i bolnih zglobova. Animalne studije ukazuju na istu djelotvornost kao i na proksiten.
  Proizvođač: Twinlab
  NEXRUTINE COX-2 INHIBITOR
    


 • Ministarstvo za rad,
  socijalnu politiku,
  raseljena lica i izbjeglice
  Kantona Sarajevo


  Federalno Ministarstvo
  rada i socijalne politike


  Općina Centar Sarajevo


  Općina Novi Grad
  Sarajevo


  Ministarstvo za
  ljudska prava i izbjeglice  ZAŠTO JA?
  ZAŠTO JA?

  Moj Deni
  Moj Deni

  Brosura za zdravstvene radnike<br>o ophodjenju prema<br>osobama s invaliditetom
  Brosura za zdravstvene
  radnike o ophodjenju prema
  osobama s invaliditetom


  Katalog radnih mjesta za osobe sa invaliditetom
  Katalog radnih mjesta
  za osobe sa invaliditetom


  Invalidnost i misicna distrofija
  Invalidnost i misicna distrofija

  Uputstvo za rodiitelje
  Uputstvo za roditelje

  Misicnene distrofije
  Mišićne distrofije

   
   
     


  ©UDKS 2008